Hemmastudio – spela in musik hemma

Spela in gitarr i hemmastudio

Det finns uppenbara skäl till att det blir allt populärare att spela in musik hemma – det är både enklare och billigare. Det kräver inte speciellt mycket utrymme och du behöver inte många delar för att få en komplett hemmastudio. Det har aldrig varit så enkelt att producera musik!

Planering

Börja med att skissa upp rummet du vill använda som din hemmastudio – kom ihåg dörrar och fönster. Ta reda på vad du har för väggar, och om du har möjlighet att lägga ett extra lager gips kommer det göra avseendevärd skillnad för rummets akustik. Placera sedan ut ditt skrivbord med dator och monitorer där det är kortast avstånd till en reflekterande vägg.

Vi föreslår att du använder:

  • Skrivbord med skrivbordsstol
  • Ljudabsorbenter
  • Mikrofon med stativ
  • Dator
  • Ljudkort
  • Monitor
  • Notstativ
  • Ditt instrument

Dator

Du kommer att behöva en dator för att ha möjlighet att spela in och redigera ljudet. Du kan välja en musikanpassad dator, där Mac har varit ledande under en längre tid. Men att använda en PC går lika bra.

Ta sedan hem ett musikprogram gratis från exempelvis Audacity som kan användas på både Mac och PC. Med hjälp av ett musikprogram tar du emot frekvenserna från mikrofonen, kan redigera och lägga in effekter.

Ljudkort

I din hemmastudio kommer du att behöva ett ljudkort till din inspelningsutrustning och vi rekommenderar dig att köpa ett externt ljudkort.

Men vad är ett ljudkort? Kortet bestämmer hur ljudsignalerna tas emot och skickas ut. De har ofta olika in- och utgångar, samplingsfrekvens och latency. Vi rekommenderar ljudkortet Scarlett 2i2 som kostar ungefär 1300 kr.

Monitorer

Du behöver monitorer för en komplett hemmastudio – utan dem kan du inte ta fram det ”riktiga” ljudet.

Använd inte dina vanliga högtalare, de är utformade för att ge dig en bra musikupplevelse, men du vill du höra det riktiga ljudet du faktiskt spelade in för att få en bra uppfattning om hur det lät.

Ljuddämpning

Med fasta väggar kan rummet inte påverkas mer än att möblera om och rätta dig efter dörrar och fönster.

Var uppmärksam på att rummets akustik kommer att förändras. Genom att ha stående ljudabsorbenter runt om i rummet kommer det att förbättra ljudet, lämpligtvis har du en ljudabsorbent på varje vägg.

Mikrofon

När du vill spela in din låt kommer du att behöva en inspelningsmikrofon. Placera den ungefär två decimeter från 12e bandet, men testa dig fram för bästa resultat.

En ljudinspelare fungerar också bra. Dessa är batteridrivna och sparar materialet på ett minne som du redan kan koppla till datorn. Priset ligger mellan 1000–5000 kr.